Grote indrukwekkende Duitse (Schneider) WWII verrekijker 25 x 105

0.00

Uitverkocht

Grote en unieke observatiekijker uit de Tweede Wereldoorlog 25 x 105 door Jos. Schneider & Co, Optische Werke KG, Göttingen. Circa 1944. Geheel in perfecte staat. Staande op indrukwekkende verstelbare driepoot uit latere periode ca. 1960. Deze kijker was uitzonderlijk.  In het Artillerie museum in London staat eenzelfde exemplaar opgesteld. Het exemplaar in het museum is de kijker die Churchill gebruikte om de invasie in Frankrijk te volgen. Dit geeft wel aan dat de kwaliteit uitmuntend is.

Maat: 55cm x 28cm x  H. 140cm -190cm

Herkomst: Duitsland

Periode: ca. 1944

 

Doppelfernrohr Flakglas 25×105 (45 °), gecreëerd door “KQC” ( codenaam in WWII ) van “Jos Schneider & Co. Optische Werke KG” (in opdracht van Oberkommando der Wehrmacht) in de fabriek in Göttingen, in ongeveer 1944, in een extreem beperkt aantal exemplaren. Het werd ontworpen door Dr. AW Tronnier, hoofdontwerper van Schneider. De krachtige omhuizing (14 kg) en het indrukwekkende visuele vermogen in termen van scherpte, helderheid en vergroting, is ontstaan ​​uit de behoefte van het Reich om aan de afdelingen die betrokken zijn bij luchtafweer (Flak), verrekijkers te bieden die uitzonderlijke optische eigenschappen bezitten en hiermee de veel gebruikte Doppelfernrohr Flak 10×80 te overtreffen
Een andere fundamentele taak waarvoor deze optiek was bedoeld, was de observatie van de banen en het gedrag van de stabiliteit tijdens de vlucht, zelfs ‘s nachts, van het wapen dat nazi-Duitsland beschouwde als een beslissend keerpunt voor de overwinning van de Tweede Wereldoorlog de ” V1 ‘en de gloednieuwe en dodelijke’ V2′-raketten.
Aan de rechterkant is er de knop waarmee we de interpupillaire afstand kunnen aanpassen. Aan de linkerkant is ook een plek geschikt voor het plaatsen van de filters. Geen filters aanwezig in dit exemplaar.  Daarom wordt aangenomen dat, gezien het feit dat aan het einde van de oorlog de meeste fabrieken door geallieerde bombardementen waren vernietigd, het niet mogelijk was om te voldoen aan de eisen om alle  onderdelen (bv filters) te leveren.
Tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de beste optieken die tijdens de 2e Wereldoorlog zijn gemaakt. Uitstekende staat en uitzonderlijk zicht.

Literatuur:
Militärische Ferngläser und Fernrohre in Heer, Luftwaffe und Marine: militaire verrekijker en telescopen in leger, luchtmacht en marine / Hans Seeger.

Pagina’s: 163 en 258.

Het bedrijf J. Schneider – Göttingen werd in 1913 opgericht door Joseph Schneider (1855-1933). In 1877 verhuisde de familie Schneider naar Springfield, Ohio (VS) waar ze, na het Amerikaanse staatsburgerschap te hebben verworven, een brouwerijfabriek bouwden onder de naam “Schneider Brothers”. Na een paar jaar fuseerde het bedrijf met andere lokale bierproducenten en nam Joseph Schneider het bedrijf in gebruik en na de geboorte van zijn zoon Joseph August Schneider (1888-1950) keerde hij terug naar Bad Kreuznach waar hij een groothandel in wijn opende. en in 1895 vroeg en verkreeg hij Pruisisch burgerschap.
Het gezin verhuisde later naar “Villa Schneider” gelegen aan de Stromberger Strasse. Joseph August Schneider studeerde in Frankfurt (natuurkunde en optica) en voerde zijn eerste patent in 1910 uit, samenvattend in: “Einrichtung an einem Kinematographen mit stetig bewegtem Bild zum optischen Ausgleich der Bildwanderung mittels zweier gleichläufig und synchron bewegter polygonaler Trommeln”.
Vader Joseph richtte op 18 januari 1913 in Villa Schneider de “Optische Anstalt Jos. Schneider & Co” op om de patenten van de getalenteerde zoon aan te moedigen. Al in 1914 zagen 3 van de eerste patenten, die bestaan ​​uit de productie van bepaalde cinematografische lenzen, het licht, ze werden “Symmar”, “Componar” en “Isconar” genoemd.
In 1918 waren er al 400 werknemers in vergelijking met 43 in 1914. Gedurende deze periode was het noodzakelijk om de fabriek uit te breiden naar de Hofgarten Strasse.
De economische crisis van 1920 bracht een sterke fluctuatie in verkoopcijfers met zich mee. In 1925 werd het doel van 100.000 bereikt, net op tijd voor de 70e verjaardag van pater Joseph. Daarna werd de productie langzaam opgevoerd en tussen 1928 en 1932 werd een totale productie van 500.000 objecten bereikt.
Andere nieuwe projectielensystemen verrijken het productie-assortiment en in de jaren 1930 werd het eerste “Angulon” -lensmodel 6,8 / 12 cm geboren.
In 1933 stierf de vader Joseph die in de stad Bad Kreuznach woonde, op 78-jarige leeftijd.
Na de dood van zijn vader Joseph Schneider nam Joseph August Schneider het bedrijf over en kwam zoon Hans Joseph Schneider (1926-1989) ook in hert bedrijf. Na de opkomst van Hitler werd optiek voor de militaire markt geproduceerd. In 1936 verhuisde de lensproductie naar de nieuwe fabriek in Göttingen. In 1938 telt de inhuldiging van het nieuwe gebouw aan de Ring Strasse 450 werknemers.
Tijdens de 2e Wereldoorlog was de J. Schneider – Göttingen, onder dwingende politieke verplichtingen, exclusief gewijd aan de productie van alleen optica  militair gebruik. Het bedrijf kreeg de “Kqc” gecodeerde code toegewezen.
Het einde van de oorlog toonde de wereld, net als andere grote bedrijven in de sector, een fabriek die volledig was gebombardeerd en in puin lag, maar spoedig zou het bedrijf terugkeren  op het grondgebied van West-Duitsland.

Duitsland

1944

4500