Mahonie campaign chest van Ross & Co Dublin

0.00

Uitverkocht

Prachtige antieke mahonie campaign chest met secretaire van de firma Ross & Co uit Dublin. In de bovenste rechter lade zit een secretaire. De secretaire is prachtig afgewerkt met wortelnoten om het leer en de laden zijn voorzien van gebleekt esdoorn fineer. De ladekast is geheel in originele staat en constructief perfect. Hij heeft de originele uitstraling met vele gebruikssporen en de 1e politoer afwerking is nog aanwezig. Het resultaat is dat de kleur en uitstraling puur zijn. Prachtig patina,iets dat je niet kunt aanbrengen maar door tientallen jaren gebruik ontstaat. Dit type ladekast is mee geweest op reis met een Engelse officier. Dat kun je zien en willen we ook zien bij een campaign ladekast. Ross & Co stond bekend om zijn uitmuntende kwaliteit. Dat blijkt o.a. uit het gebruikte mahonie. De zijkanten en bovenkant zijn uit een stuk mahonie, dus niet planken aan elkaar gelijmd. Daarnaast loopt het patroon aan de zijkanten door. Met vakmanschap gemaakt en zonder te besparen op materiaal. Topkwaliteit.

Messing markering van de maker in rechterlade en tevens zijn alle ladetrekkers gemarkeerd, dit is bijzonder.

Bestaande uit 2 delen, messing hoeken, vlakliggende ladetrekkers en afschroefbare poten. Dit alles om het snel en eenvoudig te kunnen transporteren tijdens een campaign van het Britse leger in de 19e eeuw.

 

Herkomst: Engeland
Periode: Ca. 1840
Maat: Br.101cm, D.49cm, H. 117cm ( 107cm zonder poten)

 

Ross & Co. uit 9, 10 & 11 Ellis Quay, Dublin.

Ross and Co. uit Dublin waren een van de belangrijkste makers van campaignmeubels in het Victoriaanse tijdperk en hun naam valt vandaag de dag nog steeds op als een leider in hun vakgebied.

Met de snelle groei van het Britse rijk in de 19e eeuw kwam de toegenomen beweging van bestuurders, kolonisten en natuurlijk het leger en de marine. Het was niet ongebruikelijk dat een officier zo veel bagage had wat nu als een belachelijke hoeveelheid bagage zou worden beschouwd.
Het bedrijf adverteerde dat ze in 1790 zijn begonnen
Ross onderscheidt zich om een ​​aantal redenen van de vele andere makers van  in de periode, maar misschien wel het belangrijkste is hun originaliteit in design.
Veel van het werk van Ross kan worden beschouwd als typisch voor de William IV en Victoriaanse periodes in het gebruik van de modieuze ontwerpkenmerken van de dag. Een belangrijke factor voor hun klanten, die vooral goed gesorteerde herenofficieren waren met het oog op het stijlvolle.
Het merendeel van het campaignmeubilair werd in opdracht gemaakt als afzonderlijke stukken
We hebben het geluk dat Ross het grootste deel van hun werk bestempelde met een geverfd stencil of een klein ivoren of koperen plaatje, en hun huidige adres op Ellis Quay gaf
Ross bloeide in de 19e eeuw en telde Prince George of Cambridge (de neef van de koningin, een professionele soldaat en opperbevelhebber van The Forces) als een invloedrijke klant. Tegen 1861 werd hun reputatie verder verzegeld door de goedkeuring van H.R.H. de Prins van Wales tijdens zijn bezoek aan Ierland. Zijn verblijf in het legerkamp van Curragh werd door het bedrijf verzorgd. In 1882 beval zelfs het leger hen aan, iets dat slechts af en toe werd gedaan. In het rapport van het Kabul Committee on Equipment (Calcutta) staat: ‘…. de commissie beschouwt het nu als noodzakelijk voor het comfort van een officier, dat hij een bed moet hebben, en zij vinden dat het patroon … gemaakt door Ross of Dublin het meest geschikt is. Hij weegt minder dan 20 kilo.
Het succes dat Ross and Co. van Dublin in de loop van de 19e eeuw genoot, kan op een aantal factoren worden gebaseerd, met als meest voor de hand liggende dat zij zeer goede meubelmakers waren. De kwaliteit van het werk in combinatie met hun vindingrijkheid van design, dat nogal onderscheidend was van hun tijdgenoten, en aandacht voor de populaire stijlen van de dag bleek een winnende combinatie. Ross had echter ook andere factoren die in hun voordeel werken om een ​​sterk klantenbestand te creëren. Niet alleen was een groot percentage van de officiers van het Britse leger Iers, maar Ross was slim genoeg om zich dicht bij een van de grootste kazernes van Europa te positioneren. De kazerne was bezet door een leger dat zich over de wereld had verspreid en waarvan de meeste landofficieren zich het beste konden veroorloven, in stijl wilden reizen en alle gemakken van thuis wilden hebben als ze op hun bestemming aankwamen.

In december 1905 kondigden de eigenaars van het bedrijf hun pensionering aan en hun restvoorraad werd verkocht op een aantal veilingen.

Verkocht

ca. 1840

4445