Antiek Arcade. Twee bijzondere winkels

Set art deco wandlampenTerug naar overzicht...
Herkomst:
Verkocht
Jaartal:
ca. 1920
Beschrijving:

Set prachtige Art Deco wandlampen van de Franse gebroeders Schneider uit Frankrijk. Merknaam staat ook in het glas.

Lampen zijn in goede staat. Gebruikssporen consistent met leeftijd. 

Herkomst: Frankrijk, Ca. 1920 

Maat: Br 20cm, D. 27cm, H. 30cm

 

Charles en Ernest Schneider, geboren in het laatste kwart van de 19e eeuw in Château-Thierry, nabij Parijs, zijn op jonge leeftijd met hun familie verhuisd naar Nancy, een belangrijk centrum van het Art Nouveau-ontwerp, vooral bekend om glas. De meestermaker van de stad was de kristalstudio Daum, waar beide broers in de 20e eeuw werkte, Ernest in de verkoop, en Charles kreeg een opleiding in de gravure- en decoratiewerkplaats, terwijl hij tegelijkertijd tekende en modelleerde met Henri Bergé aan de École des Beaux-Arts in Nancy. 

 

Rond 1912 kochten de broers en hun vriend, architect Henri Wolf, een kleine glazen fabriek die gespecialiseerd is in gloeilampen, die ze Schneider Frères et Wolff hernoemden. De partners hebben een groep van ongeveer 20 werknemers van de Daum-workshop gevraagd om mee te doen aan het bedrijf, dat in 1914 hoogwaardige vazen ​​en lampen produceerde tot de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914, toen Charles, Ernest en de meeste werknemers werden opgeroepen te vechten. De Schneiders kwamen in 1917 weer terug  en de fabriek werd opnieuw geopend, met als eerste praktisch glaswerk voor ziekenhuizen. Na de oorlog, om hun rentree te financieren in de kunstglasmarkt, verkochten zij aandelen in het bedrijf, nu genaamd Societe Anonyme des Verreries Schneider. Het succes van de elegante drinkglazen in de jugendstil-stijl stelde ze in staat om de aandelen terug te kopen, waardoor ze de fabriek weer Verreries Schneider noemden.

De Schneider fabrike kende zijn glorietijd in de jaren 20. Uiteindelijk heeft een van de zonen de fabriek nog open gehouden tot 1981

Prijs:
€ 0,00
Art.nr:
4190